Lokke jagt på Duer

Jagt sæsonen står for døren. og især lokke jagten går for alvor ind snart. I dette blog indslag tager vi bag om lokke jagten på duer, da denne jagt form altid har fanget min opmærksomhed, både for at få udstyret og teorien bag det til at gå op i en højere enhed


Lokkejagt på Duer med tips og tricks

Med dette opslag vil jeg dele mine personlige erfaringer med dig, som jeg har erfaret rent praktisk eller læst mig til. Men som jeg måtte sande mange gange, når jeg sidder ude i felten og kun omringet af naturen og dens dyr, så kan det der står på skrift, ikke forberede mig på det jeg vil opleve lige netop denne dag. Og derfor er dette kun skrevet ud fra mine egne surt lært erfaringer. Jeg håber at du som jæger, kan bruge nogle af mine erfaringer så du, ligesom jeg, vil kunne finde glæden og spændingen i due jagt. Men lad os først se på nogle faktor samt info om de jagtbar danske duer.

emner:

⦁ Feltkending

⦁ Jagt former

⦁ Om Duen

⦁ Udstyr

⦁ Opsætning af Decoy


Feltkendetegn:

Op flyvning af Ringdue


Ringduen kaldes også for skovdue og er den mest udbredte due art i Danmark. Ringduens kendetegn er gråblå krop med rosa bryst. Den har hvid og grøn hals plet samt hvide vingebånd, som ses tydeligt i flugten. Ringduen har gult næb. Ringduen afslører sig på sine to særlige måder. Når ringduen laver op flyvning har den en helt særlig klaskende lyd, da dens vinger er så fleksible at de mødes/rammer hinanden bagpå ryggen, som frembringer en karakteristisk klaskende lyd. Derudover har den en særlig hyle lyde, som et let sussende lyd, derfor er det vigtigt når du er på ringduer jagt, at du både har øjne og øre med dig, da disse lyde mange gange afsløre duen før dine øjne får øje på den

Ringmærkninger har vist, at kun ca. halvdelen af de danske duer forlader landet om vinteren. Flokkerne, der trækker, overvintrer enten i Holland, Belgien og Nordfrankrig, eller i Sydfrankrig og Nordspanien.
Samtidig med at de danske ringduer trækker væk, kommer de store flokke nordfra, som dels trækker videre, dels bliver i Danmark vinteren over.
Om vinteren holder duerne sammen i store flokke, der ofte tæller mange tusinde fugle, og som søger føde på marker. Er det oldenår, lever de i stor udstrækning af bog og agern, og man kan da opleve, at skovbunden er helt blå af duer, der pludselig letter med et brag, når de forstyrres.
Forårs trækket kan allerede begynde sidst i februar måned

Jagt på duer:

Der findes mange forskellige jagt former på duer

⦁ Trykjagt

⦁ Trækjagt

⦁ Regulerings jagt

⦁ Pürsch (listejagt)

⦁ Lokke jagt

Men jeg finder mest spænding i Lokke jagt, Da du skal få udstyre og teorien til at spille sammen, f.eks. som jæger ikke formår at holde fokus på de ting du laver, hvis du ikke har det rette udstyr og hvis felt betingelser giver dig problemer. Hvis disse ting ikke er på plads, kan du opleve at jagten bliver ødelagt samt du spiller din tid. Men fortvivl ikke, mange gange er skaden ikke større, end at du skal rykke om på dit skjul eller Decoy måske endda begge dele.


Lokkejagt

4 ting skal være på plads, hvis din Lokkejagt skal lykkes.

⦁ Vejret

⦁ Biotoper

⦁ Tid

⦁ Sted

Det hele handler om at du er forberedt på alle punkter. At dine lokke ting er i tip top stand, at du ved hvor du har dem og at de virker som de skal.


Vejret


Vejret har en altafgørende faktor om du vil få en god jagt. Det perfekte vejr til due jagt, kræver at der en let brise, da duer kræver vind for at kunne lande og lette. Så derfor hvis der er vindstille og tørvejr, vil de mange gange fortrække at trykke sig i højt i træerne. let overskydet Mellem 3-5 sekund meter er at fortrække

Biotrop:

Ringduen har en særlig forkærlighed for bælgplanter, specielt ærter og bønner samt forskellige former for kål, fx rosenkål, og den æder også gerne korn og rodfrugter.

Anden føde er agern, bog, tjørnebær, hyldebær og ukrudtsfrø samt orme, snegle og insekter. Ringduen æder også en imellem småsten, som bruges til at knuse føden i fuglens kråse (muskelmaven)

Tid og sted:

Når du har udset dig et sted hvor du siger her er der mange duer, da kan du gøre lidt forarbejde som øger dine muligheder. Duer er mange gange i flok og derfor slår deres flok gen til så når der først er slået to duer ned et sted kommer flokken også lidt efter lidt. Men duer er også meget punktlig, hvis du en dag ser en mark hvor alle forhold bliver dækket, da kan du næsten sætte uret efter at de kommer samme tid og samme sted tidligt morgen og aften. Jeg har næsten altid været heldig at finde deres mønster tidligt morgen en lille time efter sol opgang samt sent eftermiddag. Men når alt dette er sagt, Opdager du mønstret vil dette øge dine chancer.


Udstyr

Skjulet er som nævnt en nødvendighed. Man kan enten bruge et helt kunstigt, som ofte kan sammenklappes og derfor lettere kan transporteres eller flyttes under jagten. Men det behøver ikke at koste mange penge, gå til biltema eller lignede butikker og find 2 camouflagenet noget snor, brug dine omgivelser til at kunne hjælpe dig. Byg dit skjul at den naturlige bevoksning hjælper dig. Når du har sat dit

et efterårs skjul

camouflagenet op er det en god ide at bruge natur materialer F.eks. kan man knække nogle grene og kviste af og bruge det. Hvis man har et godt og højt skjul er det en god ide at medbringe en stol, f.eks. en trefod. Man vil nemmere kunne skjule sig når duen kommer og samtidig hurtigt kunne rejse sig når man er klar til afgive skud.


Lokkeduer

er ofte en rigtig smart ide når man er på due jagt. Man kan købe lokkeduer af plastik, som ofte vil være rigtig gode. Dog kan de, hvis de er våde give refleksioner som skræmmer duerne. Efterhånden som man får skudt nogle rigtige duer, kan man også benytte disse duer som lokkeduer. Hvis man sætter en lille kvist til at holde hovedet og sørger for at duen i øvrigt ligger ‘naturligt’ vil man kunne opnå nogle helt utrolige resultater på den måde.Dueswopper

Dueswopperer en anden måde til at få dine lokke duer til at se mere naturlige ude. Denne kan også bruge duer som du har skudt, sæt dem op i mod vinden da dette vil komme til at lige en rolig due der på vej ind til ladning og derfor signalere til duer at der er ro og trygt her til de kan lande.